Ako, kao gost, uradite ovo u Švedskoj, izbiće skandal!

pre 2 sati 4

I dok je izuvanje obuće u gostima nešto oko čega Srbi neprestano polemišu – jedni tvrde da je to stvar osnovne kulture, dok drugi da je reč o klasičnom primitivizmu, postoje zemlje šriom Evrope i sveta gde je to obavezna praksa.

U Srbiji će vas možda neko opomenuti ili popreko pogledati ako se ne izujete, a to praktikuju u svojim kućama, ali postoji jedna zemlja na severu Evrope gde bi ispao pravi skandal ukoliko to ne učinite. Možda se ne biste kladili u to, ali reč je o Švedskoj!

Ako ste pozvani u kuću jednog Šveđanina, trebalo bi da znate da je izuvanje obavezno. To je nešto na šta puno Šveđana ili onih koji su se tamo nastanili upozoravaju na svojim blogovima i upućuju one koji nisu upoznati sa ovim običajima.

Ovo, verovali ili ne, važi čak i kada ste pozvani na formalnu večeru ili neku proslavu u tuđem stanu. Pravilo izuvanja i dalje važi, nevezano za to što ste možda doterani i u svečanoj ste haljini, a zima je i pod je hladan.

Dakle, čim pređete prag stana ili kuće neke švedske porodice, skinite cipele i pažljivo ih odložite na praktični stalak za cipele koji ima svaka kuća u ovoj skandinavskoj zemlji!

Šveđani ne samo da skidaju cipele kod kuće, svoje ili tuđe, već je to neretko slučaj i u dečjim vrtićima i školama, teretani, a ponekad čak i u nekim lekarskim ordinacijama, kozmetičkim salonima… Pun...

PROČITAJ CEO ČLANAK