Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali ne u njegovom punom potencijalu. Obično ga koristimo za rendanje sira, ali jeste li se ikada zapitali čemu zapravo služe sve četiri strane rendeta?
U nastavku proverite koji je puni potencijal rendeta i čemu služe sve njegove četiri strane.
Velike rupe – za grubo rendanje
Ova strana s velikim, širokim rupama najčešće se koristi za rendanje tvrdih sireva poput čedara ili gaude, ali i za povrće poput krompira, tikvica i šargarepe. Idealna je kada želite da dobijete veće komade koji će zadržati teksturu, na primer za salate.
Srednje rupe – za fino rendanje
Strana sa srednje velikim rupama odlična je za finije rendanje povrća poput šargarepe, tikvica ili jabuka, posebno kada ih želite umešati u testo za muffine, palačinke ili kolače. Takođe je korisna za rendanje sira koji treba brzo da se otopi, poput mozzarelle ili ementalera.
Sitne rupe sa šiljcima – za sitno rendanje i začine
Ova strana s malim, oštrim rupama često se koristi za rendanje tvrdih sireva poput parmezana u finu teksturu, kao i za začine poput muškatnog oraščića ili đumbira. Takođe je pogodna za rendanje čokolade ili korice citrusa kada želite dodati aromu jelima ili desertima.