Sve što je preterano ima tendenciju da ugrozi stanje u organizmu
Verovatno dosta slušate o tome koliko je riba zdrava, a autor i pecaroš Pol Grinberg rešio je to da proveri u eksperimentu na sopstvenom telu.
Za svoj dokumentarni film „Riba na mom tanjiru“, Pol je odlučio da godinu dana jede samo riblje proizvode i da posle ovog izazova testira svoje telo.
Godinu dana jeo je ribu za doručak, ručak i večeru. Kaže da to nije bio lak zadatak, iako voli da jede ribu, nije naviknut da je jede svaki dan i to za sva tri obroka. Ipak, uspeo je da pobedi u ovom izazovu i posle godinu dana otišao je na pregled.
Ispostavilo se da su mu rezultati bili skoro nepromenjeni, osim što je u međuvremenu dobio povišen krvni pritisak.
Doduše, rezultati nisu bili toliko loši i Pol kaže da se sjajno osećao i da je imao dosta energije, a za tih godinu dana nijednom nije bio bolestan ili prehlađen.
I medicinski stručnjaci su se kasnije pozabavili Polovim istraživanjem i doneli sledeći zaključak: Riba nije štetna, već je jako korisna za organizam, ali samo kada se konzumira u umerenim količinama.
Sve što je preterano ima tendenciju da ugrozi stanje u organizmu. Omega 3 kiseline, cink, gvožđe i drugi minerali i vitamini u ribi su neophodni za zdrav život, ali male količine žive su zna...