Omiljeno prolećno voće, jagode, obožavaju svi. Te slatke i mirisne bobice koje rastu na zemlji su pune esencijalnih nutrijenata, vlakana, vitamina C, folne kiseline i kalijuma, sadrže i male količine gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora, selena i vitamina B, K i E.
Iako u sebi sadrže i dosta šećera, smatraju se namirnicom s niskim glikemijskim udelom jer ne utiču na porast šećera u krvi trenutno. Antioksidansi iz jagoda mogu imati nešto s tim.
Redovna konzumacija jagoda je povezana sa zdravijim nivoima šećera u krvi, prema studiji objavljenoj u magazinu Antioksidanti i Nutrijenti.
Mogu poboljšati rad srca
Studija objavljena u magazinu Journal of Molecular Sciences predlaže da redovno jedemo namirnice bogate vitaminom C, poput jagoda, jer tako možemo poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.
Radi se upravo u vitaminu C koji inhibira oksidaciju LDL-a lošeg holesterola. LDL je poznat po tome da napada tanke omotače arterija i tako ih čini tvrđim, prenosi Verywell Health.
Čuvaju i zdravlje mozga
Naučnici kažu da su jagode odgovorne i za smanjeno propadanje mozga, a moguće da su za to odgovorni flavonoidi koji se u njoj...