Da li ste ikada primetili crvenkastu tačku u žumancetu? Sigurni smo da jeste. Ako ste se pitali da li je sve u redu sa jajetom, ali čak i ako niste sumnjali u ispravnost jajeta, već ste samo želeli da saznate šta je to – donosimo vam odgovor.
Yoreh Deah 1:36 🥚Clarifies blood spots found in commercially produced eggs do not present any fundamental kosher problem. A significant doubt existed that the blood might represent a new embryo, it was necessary to throw out the entire egg if it had a blood spot. 🍳 pic.twitter.com/w8sq1ujYzR
— Manuel Maimon 🇺🇸 (@ToilinginTorah) February 9, 2023
Šta su tačno krvne mrlje u jajetu?
Mrlja od krvi u jajetu, najčešće u žumancetu, zapravo je rezultat toga što je sićušni krvni sud u kokoši pucao tokom formiranja jaja. Dakle, nije reč o oplodnji, bolesti ili nekoj „grešci prirode“, već o potpuno prirodnoj pojavi koja se ponekad desi.
U industrijskoj proizvodnji jaja, mnoga jaja se pregledaju pod jakim svetlom upravo da bi se otkrile i uklonile takve mrlje pre nego što stignu do kupca. Ali kod jaja iz domaće proizvodnje ili kod nekih „manje obrađenih“ kategorija jaja, krvava tačka može da prođe i da se nađe u jajetu.
Da li je bezbedno jesti takvo jaje?
Da – potpuno je bezbedno. Ako je jaje sveže i ...