Nutricionisti su uvereni da pet namirnica osvajaju svet zahvaljujući svojoj izuzetnoj hranljivosti. Na prvom mestu je kurkuma, a slede namirnice s proklijalim semenom (proklijali pasulj, hleb s klicama žitarica, proklijali badem), zatim povrće, mleko bez laktoze i mahunarke.
Kurkumin ima snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antikancerogeno dejstvo. Američki Volstrit žurnal objavio je članak ‘Indijski začin budi nadu’ u kome se navodi da je interesovanje naučnika za kurkumin naglo poraslo poslednjih godina. Američki nacionalni institut za zdravlje odnedavno sprovodi kliničke eksperimente s kurkuminom kao terapijom za rak gušterače, plazmocitom (multipli mijelom), Alchajmerovu bolest i rak debelog creva.
Visoka hranljiva vrednost
Osim glavnog sastojka – kurkumina, koji ima najsnažnije protivupalno dejstvo u biljnom svetu, kurkuma sadrži i vitamine B6, C, E i K, kao i minerale kalijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Takođe se smatra značajnim izvorom vlakana.
Dnevna preporučena količina kurkume iznosi 3-10 g ili najviše jedna supena kašika. Kod starijih osoba i dece mlađe od šest godina dnevnu dozu treba prepoloviti (pola supene kašike). Ne treba je uzimati na prazan želudac.
Otklanja probavne smetnje
Kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, kurkuma ne uništava crevnu floru, već podstiče razvoj korisnih bakterija, ublažava nadutost i gas...