Ovaj grm krasi mnoga srpska dvorišta: Liči na otrovnu bobicu, a zapravo je zdrav i vrlo ukusan!

pre 2 sati 5

Peruanska jagoda ili fizalis je odavno omiljena u južnoameričkoj kuhinji.

Zanimljivost kod ove biljke je da se jede i kao voće i povrće što znači da je odlična i za slana i slatka jela. Ako je imate samo kao ukrasnu biljku, mnogo propuštate!

Ovo zanimljivo tropsko voće naziva se i „ljubav u kavezu“ zbog izgleda koji podseća na mrežasti oklop. Plod peruanske jagode nalazi se ispod mrežaste kore, a narandžasto-crvene boje je.

Ona se jede kao sirovo voće, može poslužiti kao ukusan dodatak salati, a takođe može da se kuva i u sosevima, ali od nje može da se pravi i džem i sok. Peruanska ili andska jagoda najbolja je kada se jede sveža, ali može da se čuva zamrnuta kao i obične jagode ili borovnice.

Nutritivna svojstva peruanske jagode

Peruanske jagode smete da jedete jedino kada su potpuno zrele, kada se zaštitna kora oko njih potpuno osuši, postane providna i počne da se raspada. Najbolje je da ih jedete sveže jer tada telo može najviše da iskoristi sva nutritivna svojstva koje ona ima.

Peruanska jagoda sadrži vitamine A, C, B1, B2, B6, B12 i polifenole. Ovo voće popularno je i radi svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.

Svi delovi biljke osim plodova su otrovni. Ova tropska biljka može da razvije i „alergijsku reakciju“ na druge biljke radi fitonocida. Fitonociji u peruans...

PROČITAJ CEO ČLANAK