Koliko mesa jedete dnevno?
Mnogima je teško da zamisle obrok koji uopšte ne uključuje meso, ali bi ipak trebalo ređe da konzumiramo neko meso i njegove prerađevine jer, ako ih jedemo svaki dan, to može imati loše posledice po naše zdravlje.
Poznato je da je meso bogato proteinima koji su neophodni za naš organizam, pa je na primer piletina popularan izbor čak i kada pokušavamo da smršamo, a mnogi lekari preporučuju da smanjimo unos crvenog mesa, kao i prerađevina. meso.
Koje meso je najbolji izbor?
Na ovo pitanje odgovorio je gastroenterolog Vojislav Perišić tokom ranijeg gostovanja u programu Prve televizije.
„Svaki dan za ručak treba jesti parče mesa, možete jesti i soju, ali ja ne volim soju. Najkvalitetnije meso, da vam kažem, kada uđete u američku mesaru, najčešće se jede govedina. A ne teletina ili junetina. Zašto? Veoma je crveno, što govori o sadržaju gvožđa, a gde ima gvožđa ima i cinka“, rekao je on.
Kada uzmete parče govedine, često imate beličastu mast, zdravo je, ima vitamin D. Govedina je takođe jeftina, i daleko bolja od svinjetine. Uzmite samo but od svinje, a kada se osuši, pojedite samo crveni deo“, dodao je doktor.
Koje meso treba da izbegavamo?
Iako je meso često neophodan izvor...