5 Drevnih Ruševina sa Skrivenim i Neobičnim Tajnama

pre 4 nedelje 93


Raspadajuće kamenje strukture i misteriozne istorije drevnih ruševina dugo su fascinirale ljude. Od veličanstvenih stubova hrama Olimpijskog Zevsa u Grčkoj do impresivnih piramida u Egiptu, ovi artefakti često izazivaju pitanja o njihovoj izgradnji, ljudima koji su ih izgradili i potencijalnim tajnama koje bi mogle da kriju.

 Ipak, neke od ovih drevnih ostataka idu izvan tipičnih interesovanja, čuvajući zagonetne i skrivene enigme koje ostaju nerešene. 

5 drevnih ruševina sa skrivenim i neobičnim tajnama


Nazca linije, Peru


Nazca linije su zbirka drevnih geoglifa smeštenih u pustinji Nazca na jugu Perua. Sastoje se od stotina velikih dizajna koji prikazuju životinje, biljke i geometrijske oblike, a koje je stvorila kultura Nazca između 200. p.n.e. i 600. n.e. Tačna svrha Nazca linija nije poznata, ali se veruje da su stvorene u religijske ili ceremonijalne svrhe, možda kao oblik komunikacije s bogovima.

Ono što Nazca linije čini fascinantnim jeste to što su najbolje vidljive iz vazduha. Veruje se da drevni narod Nazca nije mogao stvoriti tako precizne dizajne bez posmatranja iz vazduha.

Do danas, Nazca linije ostaju enigma jer su ih stvorili ljudi bez pisanog sistema, i nije jasno kako je drevni narod Nazca uspeo da stvori tako precizne dizajne bez upotrebe moderne tehnologije.

Terakotna vojska, Kina


Terakotna vojska, takođe poznata kao "Terakotni ratnici i konji," zbirka je hiljada figura u prirodnoj veličini koje su bile sahranjene sa prvim carem Kine, Qin Shi Huangom, 210-209. godine pre nove ere. 

Figure, koje prikazuju vojnike, konje i druge likove, otkrili su 1970-ih godina farmeri u okrugu Lintong u Xi'anu, Kina. Postoji teorija da je Terakotna vojska stvorena da zaštiti cara u zagrobnom životu i da su figure zamišljene kao prikaz njegove stvarne vojske.

Palata Knosos, Krit


Palata Knosos je drevna minojska palata smeštena na Kritu, Grčka. Izgrađena je oko 2000. godine pre nove ere i bila je najveća i najraskošnija palata minojske civilizacije. Veruje se da je palata bila centar političke, ekonomske i religiozne moći na ostrvu tokom bronzanog doba. Zbog toga što je palata nekoliko puta uništavana i ponovo građena, teško je odrediti njen prvobitni raspored i svrhu.

Veruje se da je palata bila dom legendarnog kralja Minosa, koji je, prema grčkoj mitologiji, dao da se izgradi lavirint kako bi se u njemu zatvorio monstruozni Minotaur: stvorenje sa glavom i repom bika i telom čoveka.

Chichen Itza, Meksiko


Chichén Itzá je drevni majanski grad smešten na poluostrvu Jukatan u Meksiku, izgrađen između 7. i 10. veka nove ere. Grad je poznat po svojoj impresivnoj arhitekturi, uključujući Hram Kukulkana, Veliki teren za igru loptom i Opservatoriju, kao i po svom naprednom astronomskom i matematičkom znanju.

Pad i propadanje grada nisu dobro razumljeni, a teorije se kreću od ekoloških faktora do političke i ekonomske nestabilnosti.

Takođe se veruje da je Chichén Itzá bio verski centar, mesto hodočašća za ljude iz celog majanskog sveta. Nije jasno kako je grad bio upravljan i kako su različiti arhitektonski stilovi i verske prakse koegzistirali. Grad je takođe bio mešavina kultura, sa uticajima drugih mezoameričkih kultura.

Angkor Vat, Kambodža


Angkor Vat je drevni kompleks hramova smešten u Kambodži. Izgrađen je u 12. veku nove ere i predstavlja najveći verski spomenik na svetu. Prvobitno je izgrađen kao hinduistički hram posvećen bogu Višnu, da bi kasnije bio pretvoren u budistički hram.

Hram je poznat po svojim složenim rezbarijama i detaljnim reljefima koji pokrivaju zidove, prikazujući priče iz hinduističke mitologije. Iz nepoznatih razloga, kompleks hramova je napušten u 15. veku i prekriven džunglom vekovima, pre nego što je ponovo otkriven u 19. veku.

prelistaj.rs

PROČITAJ CEO ČLANAK